Reacția Uber România despre modificările legii taximetriei

de: Florin Cașotă
17 04. 2019

Pe 29 martie, Guvernul a adopotat o ordonanță prin care modifică legea taximetriei și afectează șoferii Uber și Bolt. Am mers la Uber România să ne spună ce părere au despre aceste modificări.

Ordonanța de acum ar trebui să sancționeze mai drastic taximetria ilegală. La capitolul acesta au fost incluse Uber, Bolt și Clever (care are un serviciu de ridesharing). Practic, se sancționează mai drastic taximetria ilegală, iar șoferii care fac transport de persoane ilegal pot primi amendă pe loc.

Și în trecut se amenda asta cu 5.000 de lei, însă trebuia dovedi caracterul repetat al faptei. Acum, toți cei care fac taximetrie fără să aibă o autorizație (conform Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi) vor putea fi mult mai ușor amendați – inclusiv cei care folosesc licențe false.

Șoferii sunt în pericol de a fi sancționați dacă ordonanța intră în vigoare și dacă, între timp, nu este realizată o reglementare specială pentru acest sector. Guvernul a promis că va avea o lege și pentru serviciile de ridesharing, însă încă nu s-a auzit nimic concret.

Pe 17 aprilie, în ziua unui nou protest al taximetriștilor, Uber a spus că vrea o colaborare. „Vrem să colaborăm cu industria de taxi așa cum facem în alte țări. De fapt, mulți șoferi de taxi deja folosesc aplicația noastră. Însă nu vom fi niciodata de acord cu patronatele care se opun tehnologiei și dreptului consumatorilor de a alege. Avem încredere că Guvernul va opta să nu limiteze serviciile de ridesharing, ci să le reglementeze corect, în interesul a milioane de români care folosesc și aceste aplicații și vor să aibă în continuare mai multe opțiuni de transport”, au transmis oficialii Uber România.